De komende tijd ben ik op de volgende plaatsen te zien en/of horen.
Maandagavond 26 oktober 20:00, college ‘carrièreplanning’ bij cursus wetenschapsjournalistiek New Scientist
In deze slotcursus van de cursusreeks wetenschapsjournalistiek van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist, waar ik coördinerend redacteur ben, geef ik de deelnemers samen met onze eindredacteur Wim de Jong praktische tips over de planning en vervolgstappen in hun carrière binnen (of buiten) de wetenschapsjournalistiek.
Maandag 2 t/m donderdag 5 november, collegereeks wetenschapsjournalistiek Vrije Universiteit
Op verzoek van de Vrije Universiteit verzorg ik begin november een collegereeks voor hun studenten, waarin ik de geschreven wetenschapsjournalistiek behandel. Ik geef hoorcolleges, huiswerkopdrachten, kijk verhalen na, geef feedback en beoordeel de deelnemende studenten met een cijfer.
Dinsdag 3 november 22:00, De Kennis van Nu op Radio 5
Wetenschapsprogramma De Kennis van Nu zendt uit vanaf het wetenschappelijk filmfestival InScience in Nijmegen. In deze uitzending die vanaf 22:00 te horen is op Radio 5, schuif ik aan bij het thema ‘de verbeelding van de wetenschap’, waarin ik zal spreken over de manier waarop de complexe wetenschappelijke theorieën die de basis vormden voor de film Interstellar hun weg vonden naar het witte doek.
Donderdag 5 november 18:45, inleiding bij Ex Machina op Leiden International Film Festival
Vanavond geef ik een korte inleiding voor de film Ex Machina op het LIFF. In die film ontmoet een jonge programmeur een perfect lijkende vrouwelijke robot. Tijdens de inleiding ga ik in op de manier waarop wetenschappers ook in het echt kunstmatig intelligente robots hopen te ontwikkelen. Meer informatie vind je hier.
Zaterdag 7 november, 2 lezingen bij de Academie voor de Nutteloze Kennis tijdens de museumnacht in Amsterdam
Bij de Academie voor de Nutteloze Kennis – waarvan ik mede-initiatiefnemer ben – spreek ik deze avond over 2 speculatieve, nutteloze, maar razend interessante onderwerpen op het snijvlak van film en wetenschap. Meer informatie over de Academie voor de Nutteloze Kennis en onze missie om duidelijk te maken dat alle kennis belangrijk is, los van de vraag of het maatschappelijk of economisch nut heeft, vind je hier. Meer informatie over de museumnacht (en ticketverkoop) vind je hier.
Zondagavond 8 november 19:15, lezing op wetenschappelijk filmfestival InScience in Nijmegen
In sciencefictionfilms reizen we met het grootste gemak naar verre sterren en planeten en zelfs naar andere tijden. Bij deze lezing met filmbeelden, neem ik de bezoekers mee op een reis door ruimte en tijd. Ik laat zien dat de ideeën van Einstein nog altijd relevant zijn en dat deze de deur openen naar de toekomst uit films als Star Trek en Interstellar. Meer informatie en tickets.
Woensdag 11 november 15:00, lezing bij lustrum studievereniging Advanced Technology bij de Universiteit Twente
Bij dit lustrum van de studievereniging van Advanced Technology van de Universiteit Twente- met het thema ‘numbers’ – ga ik dieper in op het belangrijkste getal dat onze dromen van sciencefictionwerelden in de weg lijkt te staan. Het getal ‘c’, de lichtsnelheid. Ik laat zien hoe sciencefictionfilms dat oplossen en hoe wij zelf ooit die ultieme barrière zouden kunnen omzeilen of doorbreken. Bovendien kijk ik naar de gevolgen: want wie kan goochelen met de formules van Einstein, kan niet alleen door de ruimte reizen, maar ook door de tijd. Voortaal van deze lezing is overigens Engels.
Dinsdag 17 november 16:00 Science Night in Nemo
Op de komende Science Night van Nemo geef ik de plenaire lezing voor ongeveer 200 docenten op de middelbare school. Ik vertel hen over hoe ik als scholier vooral geboeid was door de grootste ideeën uit de wetenschap, zoals het bestaan van buitenaards leven of parallelle universa. Niet toevallig spelen diezelfde ideeën ook een belangrijke rol in Hollywoodfilms.
Sommige wetenschappers maken dan ook gretig gebruik van dergelijke films om hun ideeën aan de man te brengen. En ook op middelbare scholen zijn (sciencefiction)films een interessante optie om leerlingen te prikkelen met de meest tot de verbeelding sprekende wetenschappelijke concepten, zelfs wanneer deze soms buiten het reguliere curriculum vallen.Tijdens mijn lezing toon ik de interessante kruisbestuiving die tussen wetenschap en film bestaat met uitgebreide aandacht aan twee van de onderwerpen waarvoor Hollywood nog altijd regelmatig leentjebuur speelt bij de iconische ideeën van Albert Einstein: vliegen naar verre kosmische bestemmingen en reizen door de tijd. Hier kun je meer over de Science Night lezen.
Vrijdag 20 november, lustrumsymposium studievereniging Johannes Diederik van der Waals
Ik spreek dit jaar op het lustrumsymposium van studievereniging Johannes Diederik van der Waals voor (hoofdzakelijk) studenten technische natuurkunde over mijn boek. Het thema van het symposium is ‘filmfysica’, wat ik in mijn lezing niet benader vanuit de hoek ‘fysica die je nodig hebt om films te vertonen’, zoals de rest van het symposium, maar ‘fysica die je op het witte doek kunt zien’.
Archief
Maandagavond 5 oktober, college ‘Features schrijven’ bij cursus wetenschapsjournalistiek New Scientist in CREA, Amsterdam
Op deze avond van de cursus wetenschapsjournalistiek van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist, waar ik coördinerend redacteur ben, gaf ik de cursisten een uitgebreide inleiding op het schrijven van lange verhalen voor tijdschriften en kranten. Daarnaast gaf ik manieren om die verhalen te pitchen, tips over onderwerpkeuze en het bepalen van de juiste invalshoek en inzicht in het productieproces van verhalen op een redactie.
Zaterdagmiddag 3 oktober, lezing Dutch Doctor Who Gathering
Op deze bijeenkomst die in het teken stond van de televisieserie ‘Dr. Who’, waarin een Time Lord de hoofdrol speelt die – je raadt het al – door ruimte en tijd kan reizen, sprak ik over de (on)mogelijkheid van het reizen door ruimte en tijd dat je in sciencefictionfilms en -series zoals Dr. Who kunt zien. Meer informatie over dit evenement lees je hier.
Vrijdagavond 25 september, twee lezingen op de Radboud Researchers Night in Nijmegen
Ik gaf deze avond twee korte lezingen:
Wetenschap in sciencefictionfilms
Tussen de werelden van wetenschap en film bestaat een levendige kruisbestuiving. Van de onderzoeker die naar Star Trek keek en besloot de warpmotor uit die film door te rekenen tot de adviseur die bij Jurassic Park zorgde dat de dinosauriërs warme adem hadden – ik stel je voor aan de ware wetenschap achter de films.
Hoe ingenieurs de superhelden van morgen bouwen
Het robotpak van Iron Man en het schild van Captain America kunnen alleen in de film. Toch? Fout! In werkelijkheid bouwen ingenieurs al langer aan technieken die de superhelden van het witte doek werkelijkheid kunnen maken. In dit praatje maak je kennis met hun werk.
Meer informatie over dit evenement vind je hier.
Vrijdagavond 17 juli 21:00 inleidende lezing bij screening Chappie in de Filmhallen in Amsterdam
Ik geef een inleiding over de wetenschap achter Chappie – en filmrobots in het algemeen – bij een screening van de film Chappie. Toegang is op uitnodiging.
Donderdag 2 juli 00:00, Nooit meer slapen op Radio 1
In een vooraf opgenomen interview ging ik in gesprek over Back to the Future, hoverboards en mijn boek. Terugluisteren kan hier.
2 en 3 juli, Katholieke Universiteit Leuven (België)
Workshop ‘Writing well about science for popular audiences’ op summerschool ‘Let’s talk science!’
Deze tweedaagse workshop is onderdeel van de summerschool Let’s Talk Science in Leuven. Ik ga met promovendi van verschillende universiteiten dieper in op de vraag hoe je aansprekend over wetenschap kunt schrijven voor een breed publiek, zonder daarbij de wetenschappelijke waarheid en inhoudelijke diepgang geweld aan te doen. (Voertaal is Engels).
Woensdag 3 juni 19:00 Science 071 op Sleutelstad FM
Ik ging in gesprek over Robots, aliens en popcorn en de wetenschap achter sciencefiction. Lokale radio in Leiden, op 93.7 FM. Je kunt het interview hier terugluisteren.
Dinsdag 2 juni 22:00 De Kennis van Nu op Radio 5
Ik ga bij De Kennis van Nu in gesprek over mijn boek, en de wetenschap achter sciencefictionfilms. Het item kun je hier terugluisten.
Donderdag 28 mei, interview Met Het Oog Op Morgen, NOS Radio 1
In Met Het Oog op Morgen ga ik in gesprek over het verschijnen van Robots, aliens en popcorn. Je kunt het interview nu hier terugluisteren en kijken.
Donderdag 28 mei 19:00, Kijkhuis (Leiden)
Boekpresentatie in samenwerking met stichting Luris.
Vandaag verschijnt Robots, aliens en popcorn officieel. Vandaar dat ik ’s avonds in het Kijkhuis een boekpresentatie hou met de titel Van sciencefiction naar science fact. In de bioscoopzaal programmeer ik een avond met sprekers die iets vertellen over de ware wetenschap achter sciencefiction. Zo spreekt o.a. natuurkundige Carlo Beenakker (Universiteit Leiden) over parallelle universa. Ik geef zelf een algemene inleiding over de boeiende kruisbestuiving tussen Hollywood en wetenschap. Na afloop volgt een borrel, en is het boek te koop.
Toegang is gratis, een plekje reserveren kan door mij te mailen.
Donderdag 21 mei 19:00, Compagnietheater (Amsterdam)
New Scientist Café: feit of fictie
Naar aanleiding van de verschijning van Robots, aliens en popcorn organiseer ik met New Scientist een avond voor onze lezers en andere geïnteresseerden. Bezoekers ontvangen mijn boek en krijgen een avond vol topsprekers. Robotonderzoeker David Abbink (TU Delft), o.a. bekend van zijn pakkende verhalen voor de Universiteit van Nederland, spreekt over de cyborgs, de versmelting van mens met machine en de manier waarop mensen met robots omgaan. We gaan in gesprek met Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft (Universiteit Utrecht) over zijn voorliefde voor sciencefiction als genre en de manier waarop dat zijn onderzoek heeft beïnvloed. Ik zelf spreek deze avond over de over de kosmische snelheidslimiet en of we in de toekomst ooit naar verre sterren en sterrenstelsels kunnen vliegen.
Maandag 18 mei 20:00, De Balie (Amsterdam)
Volkskrant kenniscafé in de Balie
Ik spreek op het kenniscafé met de titel De Kick van het heelal. Daar sta ik stil bij de fascinerende wetenschap die schuilgaat achter de bekende sciencefictionfilm Interstellar. Andere sprekers zijn o.a. astrobioloog Pascale Ehrenfreund (Universiteit Leiden), astronoom Joeri van Leeuwen (ASTRON/UvA), wetenschapshistoricus David Baneke (Universiteit Utrecht) en Marieke Baan (hoofd communicatie van de Nederlandse onderzoeksschool voor astronomie).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!