Mijn boeken:

Van lightsaber tot tijdmachine boekcover

Van lightsaber tot tijdmachine

Hoe de wetenschap werkt aan technologie uit onder meer Star Wars, Star Trek en het Marvel-universum

(Uitgeverij Nieuwezijds, 2023)

‘Van Hal beschrijft in dit boek het spanningsveld tussen fantasie en realiteit op een opgewekte manier. Hij koppelt dat aanstekelijke enthousiasme aan een grote hoeveelheid kennis over de stand van de wetenschap en techniek. Een lekker boek om te lezen. Zeer vlot geschreven.’ (Het Financieele Dagblad)

‘Een lust voor de nieuwsgierige fantasy en sci-fi liefhebber, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijke uitvindingen en vooruitgang. Een heerlijk boek vol interessante weetjes en feiten.’ (FantasyWereld.nl)

Meer informatie

Fractie van een pixel

Verhalen met een kosmisch perspectief

(Uitgeverij Nieuwezijds, 2021)

‘Een leerzaam boek voor wie meer te weten wil komen over de onbegrijpelijkste mysteries van ons onvoorstelbaar grote heelal […]. Heerlijk wegdromen bij de grootsheid van het universum’ (New Scientist)

‘De aardse beslommeringen relativeren en even ontsnappen aan de realiteit van elke dag. […] Van Hal is er goed in om ingewikkelde zaken heel bevattelijk uit te leggen’, ***** (Humanistisch Verbond)

Met een voorwoord van astronaut André Kuipers.

Meer informatie

Het kosmisch rariteitenkabinet

Het kosmisch rariteiten
kabinet 

Allesverslindende sterren, verdampende planeten en raadselachtige berichten uit het heelal

(Fontaine Uitgevers, 2019, samen met Ans Hekkenberg)

‘Een knap mengsel van serieuze aanpak en milde humor. Wanneer je uitgelachen bent over de rariteit, besef je dat je heel wat geleerd hebt over astronomie in het algemeen.’ (Boekenbijlage.nl)

‘Een heel leuk en ook verhelderend boek, dat uitnodigde om steeds maar verder te lezen. Het zijn korte hoofdstukken, waarin de rariteiten die ons heelal kent op een vlotte en vaak ook humoristische manier beschreven worden. Na ieder hoofdstuk denk je ‘snel verder lezen, kijken of het nog gekker kan worden’… en ja hoor, het kan steeds gekker worden.’ (Astroblogs.nl)

Meer informatie

Tossen met de kosmos

Over entropie en de statistiek van het heelal 

(New Scientist, 2019)

‘In één centimeter papier van de stoommachine van James Watt naar holografie in de AntiDeSitterRuimte. De schrijver is er goed in geslaagd om de lezer een gevoel te geven van dat mooie samenhangende geheel van de natuurkunde en de bijzondere rol van het begrip entropie daarin.’ (Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde)

Meer informatie

De quantum
computer

Een digitale revolutie op het punt van uitbreken

(Veen Media/New Scientist, 2017)

‘De auteur heeft een aangename en losse stijl die ervoor zorgt dat deze moeilijke materie behapbaar blijft.’ (NBD Biblion)

‘Een overzichtelijk en inzichtelijk boekje als eerste inleiding op de quantumcomputer. De auteur heeft er veel aan gedaan om het onderwerp in lekentermen te beschrijven.’ (Lezersrecensie op goodreads)

Meer informatie

elastisch-universumElastisch Universum

ABC van de baanbrekende ideeën van Erik Verlinde

(Fontaine Uitgevers, 2016)

‘Een toegankelijk overzicht van de ideeën van Erik Verlinde, een van de meest originele denkers in de moderne fysica’ –Robbert Dijkgraaf

‘Een mooie rondleiding door de astrofysica. Van donkere materie tot het holografisch principe, van de kosmologische constante tot verstrengelingsentropie. […] Van Hal legt de moeilijkste termen met goed gevoel voor analogieën simpel uit.’ (Kennislink)

Meer informatie

Robots 2Robots, aliens en popcorn

Wetenschap op het witte doek

(Atlas Contact, 2015)

‘Een uitermate prettig boek. Een inspirerende en leerzame rondgang door delen van de natuurkunde, de robotica, de exobiologie, materiaalkunde en de kosmologie’ – ****, de Volkskrant

‘Wat zal George van Hal zich vermaakt hebben toen hij dit schreef [..] hij maakt film én wetenschap voor ons gewone stervelingen een stuk interessanter.’ – Veronica Magazine

‘Erg helder en prettig opgeschreven.’ – ****, Kijk

‘Een feest om te lezen.’ – Kennislink.nl

‘Van Hal is goed in ingewikkelde dingen makkelijk uitleggen.’ – Quest

‘Uit Robots, aliens en popcorn blijkt dat wetenschap en amusement in staat zijn tot een goed huwelijk.’ – Elsevier

Meer informatie

Boekhoofdstukken:

Young Scientist vakantieboek zomer 2017

(mei 2017, Veen Media/New Scientist)

Waarom geeft de zon licht? Zinken zware mensen sneller? Waarom zweet je als het warm is?

Het Young Scientist vakantieboek voor de zomer van 2017 staat in het teken van zomerse thema’s die beginnen met de letter Z.

Nieuwsgierige kinderen kunnen tijdens zinderende zomeravonden helemaal los op weetjes, raadsels en puzzels met een wetenschappelijk tintje.

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Zombies’)

Ideeën die de wereld veranderen

Interviews met 21 Nederlandse en Vlaamse topwetenschappers

(maart 2017, Veen Media/New Scientist)

Nederlandse en Vlaamse onderzoekers lopen voorop in de internationale wetenschappelijke wereld. Ze bestuderen de kleinste deeltjes waaruit de werkelijkheid is opgebouwd, ontrafelen de werking van ons brein en ontwerpen de technologieën van de toekomst.

Dit boek brengt de beste interviews uit New Scientist van de afgelopen twee jaar. De wetenschappers spreken vrijuit over hun onderzoek, over de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen en over de grensverleggende ontwikkelingen in hun vakgebied.

(Ik schreef de interviews met Leo Kouwenhoven, Carlo Beenakker, Dick Swaab, Hans Clevers, Vanessa Evers, Bela Kubat en André Kuipers)

winterboekYoung Scientist vakantieboek winter 2016

(november 2016, Veen Media/New Scientist)

Dit vakantieboek is een vervolg op het succesvolle Young Scientist Vakantieboek dat deze zomer voor het eerst is verschenen. Wederom staat het bol van wetenschappelijke feitjes die je op je vakantie kunt tegenkomen. Maar dan nu vooral gericht op de winter; houden winterdieren een zomerslaap? Waarom worden winters steeds warmer en wat is de snelste manier om een besneeuwde bergtop af te gaan.

Omdat nieuwsgierige kinderen niet ineens ophouden met nieuwsgierig zijn als de vakantie begint, verzamelde de redactie van New Scientist de leukste wetenswaardigheden, raadsels en puzzels over de meest populaire wintervakantiebestemmingen. Perfect voor op de achterbank, in de trein of in het vliegtuig. Geen moment om je te vervelen!

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Winter’)

cover-high-resYoung Scientist vakantieboek 2016

(juni 2016, Veen Media/New Scientist)

Wanneer barst de Vesuvius in Italië weer uit? Waarom hebben de Grieken andere letters dan wij? Hoe zijn de Alpen ontstaan. Ook je vakantie staat bol van de wetenschap. Omdat nieuwsgierige kinderen niet ineens ophouden met nieuwsgierig zijn als de vakantie begint, verzamelde de redactie van New Scientist de leukste wetenswaardigheden, raadsels en puzzels over de meest populaire vakantiebestemmingen. Perfect voor op de achterbank, in de trein of in het vliegtuig.

En niet alleen ‘normale’ vakantieplekken komen voorbij. Met het oog op de toekomst nemen we alvast een kijkje op een nieuwe, verre bestemming: wat voor tent heb je eigenlijk nodig voor een weekje op planeet Mars?

(Ik schreef het hoofdstuk: ‘Mars’)

cover-dddDino’s, drones en deeltjes

(oktober 2015, Veen Media/New Scientist)

Een pizzabezorgende drone, een menselijke reis naar Mars en een kijkje in je dromen: dankzij wetenschap kan het de komende jaren allemaal werkelijkheid worden! Dat terwijl we nog niet zo heel lang geleden geen internet en telefoon hadden en dachten dat de schoolslag de snelste manier is om te zwemmen.

In Dino’s, drones en deeltjes lees je alles over de grote ontdekkingen van vroeger, nu en later. Van de allereerste dino’s tot de wereld in 2030. Van deeltjes zo klein dat je ze niet eens kunt zien, tot een getal zo groot dat je het niet eens kunt opschrijven.

(Ik schreef de hoofdstukken: ‘Reizen naar Mars’ & ‘Deeltjes’)